Sähköauton lataaminen kodin pistorasiasta ei ole turvallista

Sähköautojen ja ladattavien hybridiautojen rekisteröintimäärät ovat jatkuvassa kasvussa ja sen myötä myös lataukseen liittyvät riskit. Päätimme kirjoittaa aiheesta, koska turvallisuutta ei voi korosta tarpeeksi.

Yksi vaarallinen harhaluulo on, että sähköautoa voi ladata huoletta normaalista pistorasiasta kannettavalla latauslaitteella. Totuus on, että normaalit kodin pistorasiat eivät hyvin suurella todennäköisyydellä kestä yön yli tapahtuvaa jatkuvaa sähköauton tai lataushybridin lataamista. Viallinen ja ylikuumentunut pistorasia voi aiheuttaa palovaaran.

Schuko latauskaapeli pistorasiaan

Tavalliset maadoitetut kodin pistorasiat (16A) eivät ole suunniteltu kestämään korkeaa ja toistuvaa kuormitusta, kuten yön yli tapahtuvaa sähköajoneuvon lataamista. Heikossa hapessa olevat pistorasiat saattavat kuumentua tällaisessa käytössä vaarallisesti. Ylikuumenemisen johdosta pistorasian liittimet voivat kulua ja pistorasia mustua ajan myötä. Kaikkein pahimmassa tapauksessa pistorasia syttyy tuleen. On varmistuttava myös siitä, että laturin johto ei roiku vapaasti ilmassa, sillä se voi aiheuttaa vääntöä pistorasiaan ja kuluttaa sen liitoksia. Yleensä sähköautojen ja hybridien mukana tulee normaaliin pistorasiaan sopiva (schuko) laturi. Ennen laturin käyttöä on varmistuttava pistorasian kunnosta ja pyrittävät rajoittamaan latauslaitteen virta 10 ampeeriin tai alle.

Kannettavan latauslaitteen (schuko) kanssa suositellaan käytettävän enintään 10A virtaa, joka on monissa latureissa oletusasetuksena. Meidän useimmissa kannettavissa latauslaitteissa latausvirtaa voidaan säätää. Latauslaite kannattaa aina tukea hyvin, jotta johto ei roiku ilmassa ja aiheuta ylimääräistä vääntöä rasialle. Kellokytkimien ja jatkojohtojen käyttöä ei suositella, koska se lisää liitoksien määrää ja voi aiheuttaa ylikuumentumista. Monet autovalmistajat kieltävätkin adapterien käytön latauskaapeleiden käytön yhteydessä.

Kotiin asennettava oma latausasema on fiksuin ja tehokkain vaihtoehto. Tällöin sähköautoa voi ladata tehokkaasti siihen tarkoitetusta voimavirtaliitännästä. Latausasema antaa myös mahdollisuuden seurata sähkönkulutusta ja latauksen lämpötilaa. Latausasemien hinnat ovat laskussa ja asennuksineen puhutaan nykyään alle tuhannen euron investoinnista. Myös julkiset pikalatausasemat sopivat mainiosti sähkö- ja hybridiajoneuvojen lataamiseen.

Tutustu sähköauton latausasemien valikoimaamme.

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista