Mitä Mode 2, Mode 3 ja Mode 4 tarkoittaa sähköauton latauksessa?

  Sähköauton lataustyypit

Mode 2, 3 ja 4 ovat yksinkertaisesti erilaisia ladattavan ajoneuvon lataustapoja.

 

Mode 2 lataustavassa sähköajoneuvo ladataan normaalista 230V pistorasiasta. Latauslaitteen (tai latauskaapelin) toisessa päässä on Type-2 liitin, joka tulee ladattavaan ajoneuvoon ja toisessa päässä on suko-liitin sähköverkkoon. Tämä on tyypillinen lataustapa kotona, työpaikalla ja mökillä. Kannettavan latauslaitteen mukana roikkuu latausvirranrajoitin, jotta lataus ei pääse kuormittamaan liikaa normaalia pistorasiaa. Mode 2 -latauskaapelit tulevat usein ladattavien ajoneuvojen ja erityisesti hybridien mukana. Yksi iso puute näissä kannettavissa latauslaitteissa on, että niistä puuttuu vikavirtasuojat. Ne eivät ole siis yhtä turvallisia kuin kiinteät latausasemat. Mode 2 -latauskaapelit ovatkin tarkoitettu pääsääntöisesti auton tilapäiseen lataamiseen ja ns. reissulatureiksi.

Mode 3 lataustavassa ajoneuvoa ladataan kiinteästä latausasemasta. Tämä on lataustavoista tehokkain ja se ”oikea tapa” ladata. Lataus on nopeaa ja turvallista, kun sekä latauslaitteessa että kaapelissa riittää kapasiteettia isommalle virralle ja vikavirtasuoja estää häiriötilanteiden syntymisen. Sähköajoneuvon vakituinen latauspaikka kannattaa aina varustaa kiinteällä latausasemalla. Ajoneuvon lataminen kiinteästä latausasemasta pidentää akuston elinkaarta ja varmistaa, että ajoneuvo saa virtaa tasaisesti.

Mode 4 lataustavassa on kyse pika- tai teholatauksesta - kumpaa termiä haluaakaan käyttää. Pikalatausaseman tehot lähtevät noin 40 kilowatista ylöspäin, kun normaalissa kotilatausasemassa tehot ovat 10-20 kw paikkeilla. Hyvä esimerkki pikalatausasemasta on Teslan supercharger asema, joita löytyy myös Suomesta. Useat julkiset latauspisteet tarjoavat pikalatausta. Pikalatausasemalla auton akun saa ladattua ennätysvauhtia, mutta on syytä huomioida, että kaikki sähköautot eivät sovellu pikaladattaviksi. Ajoneuvon sisäisen laturin kapasiteetti vaikuttaa lataustehoon.

Jos etsit kiinteää latausasemaa kotiin, niin löydät valikoimastamme useamman vaihtoehdon. Suosituin mallimme on 11kw 16A 3-vaihein latausasema. Mikäli tarve on kannettavalle latauslaitteelle esimerkiksi mökkireissuja varten, niin 10/16A kannettava laturi pistorasiaan on oiva valinta.

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista